Kakaowy pudding z Chia

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Kakaowy pudding z Chia


Kakaowy pudding z Chia to pyszne i zdrowe danie, które można przygotować w zaledwie kilka minut. Jest to idealna opcja dla osób poszukujących smacznego i pożywnego deseru.

Kakaowy pudding z Chia – składniki

  • 4 łyżki nasion Chia
  • 2 szklanki mleka (może być roślinne, np. migdałowe lub sojowe)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki syropu klonowego lub innego słodzika (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • owoce lub orzechy do dekoracji (opcjonalnie)

Kakaowy pudding z Chia – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj nasiona Chia, mleko, kakao, syrop klonowy (jeśli używasz) i ekstrakt waniliowy.
  2. Dobrze wymieszaj składniki, aby zapewnić równomierne rozprowadzenie kakao i syropu klonowego.
  3. Pozostaw mieszankę na około 5 minut, a następnie ponownie wymieszaj. Powtórz ten krok jeszcze raz po kolejnych 5 minutach. Dzięki temu nasiona Chia będą miały szansę napęcznieć i utworzyć gęsty pudding.
  4. Przełóż pudding do słoików lub pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub najlepiej na całą noc.
  5. Przed podaniem udekoruj pudding kawałkami owoców lub posyp orzechami.
  6. Smacznego!

Kakaowy pudding z Chia to doskonały sposób na zdrowy i sycący deser. Możesz go podawać na śniadanie, jako przekąskę w ciągu dnia lub jako lekki deser po obiedzie. Spróbuj tego przepisu i delektuj się smakiem i korzyściami zdrowotnymi nasion Chia!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *