Piszinger kakaowy

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

2 godz. 00 min

Łączny czas:

2 godz. 15 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

polska

Piszinger kakaowy to proste i szybkie ciasto, które kojarzy się z dzieciństwem i prostotą. Pyszne połączenie kruchych herbatników i słodkiej, kakaowej masy to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Zapraszam do wspólnego przygotowania tego pysznego deseru.

Piszinger kakaowy – składniki:

  • 200 g herbatników
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • cukier puder do posypania

Alternatywy:

  • Zamiast herbatników, można użyć innych ciastek, np. biszkoptów lub krakersów.
  • Jeśli chcesz zmniejszyć zawartość cukru, można go zastąpić substytutem cukru.

Piszinger kakaowy – przepis krok po kroku:

  1. Na początek przygotuj miskę i rozłóż w niej herbatniki.
  2. W rondlu umieść masło, cukier, kakao i jajka. Mieszaj na małym ogniu, aż składniki się połączą i masa stanie się jednolita. Uważaj, aby nie przypalić czekolady.
  3. Gdy masa jest gotowa, zdejmij ją z ognia i jeszcze ciepłą wylej na herbatniki. Dokładnie wymieszaj, aby każdy herbatnik był pokryty masą.
  4. Następnie przenieś masę do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze ją ugnieć.
  5. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby dobrze stężało.
  6. Przed podaniem posyp wierzch ciasta cukrem pudrem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *