Pudding chia z mango

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Pudding chia z mango


Pudding chia z mango to pyszne i zdrowe danie, które można przygotować w zaledwie kilka minut. Jest to idealna opcja na śniadanie, deser lub przekąskę. Pudding chia jest bogaty w błonnik, omega-3 i składniki odżywcze, a mango dodaje mu słodkiego i tropikalnego smaku.

Pudding chia z mango – składniki

  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego, kokosowego)
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 mango, obrane i pokrojone w kostkę
  • opcjonalnie: posiekane orzechy lub nasiona do posypania

Pudding chia z mango – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj nasiona chia, mleko roślinne, syrop klonowy (lub miód) oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  2. Pozostaw mieszankę na około 5 minut, a następnie ponownie wymieszaj. Zapewni to równomierne rozprowadzenie nasion chia.
  3. Przełóż pudding chia do słoika lub pucharka i włóż go do lodówki na co najmniej 2 godziny lub najlepiej na całą noc. W tym czasie nasiona chia napęcznieją i utworzą puddingową konsystencję.
  4. Przed podaniem, wyjmij pudding chia z lodówki i dokładnie wymieszaj. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj trochę mleka roślinnego i ponownie wymieszaj.
  5. Dodaj pokrojone mango na wierzch puddingu chia. Możesz również posypać go posiekanymi orzechami lub nasionami dla dodatkowego chrupiącego smaku.
  6. Twój pyszny Pudding chia z mango jest gotowy do podania! Możesz go jeść od razu lub przechowywać w lodówce do 2-3 dni.

Teraz możesz cieszyć się zdrowym i smacznym Puddingiem chia z mango. To doskonały sposób na rozpoczęcie dnia lub na chwilę relaksu po ciężkim dniu. Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *