Jajecznica z kozią brodą

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

25 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Dzisiejszy przepis na jajecznica z kozią brodą to wyjątkowa kombinacja, która oczaruje nas swoim nietypowym połączeniem. Kozia broda, choć rzadziej spotykana na naszych stołach, to nic innego jak odmiana grzybów o wyjątkowym, delikatnym smaku. Jeśli jesteś otwarty na nowe smaki, to ten przepis jest stworzony dla Ciebie.

Jajecznica z kozią brodą – składniki

  • 4 jajka
  • 200 g świeżej koziej brody
  • 2 łyżki masła
  • Szczypta soli
  • Świeżo mielony czarny pieprz

Jeżeli nie masz pod ręką kozi brody, możesz zastąpić ją innymi grzybami takimi jak pieczarki lub borowiki. Ewentualnie, dla dodatkowego smaku, możesz dodać trochę cebuli i czosnku.

Jajecznica z kozią brodą – przepis krok po kroku

  1. Na początek przygotowujemy kozią brodę – dokładnie myjemy i osuszamy grzyby, a następnie kroimy na drobne kawałki.
  2. W dużym rondlu rozgrzewamy masło. Gdy masło jest już rozgrzane, dodajemy kozie brody i smażymy je na średnim ogniu przez około 5 minut.
  3. W międzyczasie, w misce roztrzepujemy jajka dodając do nich szczyptę soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu.
  4. Gdy grzyby są już miękkie, dodajemy jajka do rondla. Smażymy wszystko, delikatnie mieszając, aż jajka się zetną.
  5. Na koniec, jajecznica z kozią brodą powinna być doprawiona wedle uznania i podana na gorąco.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *