Chlebek naan

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

35 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa

Chlebek naan to pyszne indyjskie pieczywo, które idealnie pasuje do różnych dań. Jest miękki, elastyczny i ma delikatny smak. Można go podawać jako dodatek do curry, sosów czy sałatek. Przygotowanie chlebka naan w domu jest proste i satysfakcjonujące. Spróbuj tego przepisu i ciesz się smakiem autentycznego indyjskiego chlebka naan!

Chlebek naan – składniki

  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • opcjonalnie: czosnek w proszku, świeża kolendra

Chlebek naan – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.
  2. Dodaj ciepłą wodę, jogurt i olej. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
  4. Rozgrzej patelnię lub grill na średnim ogniu.
  5. Podziel ciasto na 6-8 równych części i uformuj z nich kulki.
  6. Na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj każdą kulę na cienki placek o kształcie owalnym.
  7. Jeśli chcesz, posyp placek czosnkiem w proszku i świeżą kolendrą.
  8. Przenieś placek na rozgrzaną patelnię lub grill i smaż z obu stron, aż będzie lekko zrumieniony i napęczniały.
  9. Powtarzaj ten proces dla pozostałych placków.
  10. Podawaj ciepłe chlebki naan jako dodatek do ulubionych dań.

Teraz, gdy znasz przepis na Chlebek naan, możesz cieszyć się tym pysznym indyjskim pieczywem w domowym zaciszu. Smacznego!

 

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *