Ziemniaczki z grilla
Czas przygotowania:
10
Czas gotowania:
20 min
Łączny czas:
30 min
Ilość porcji:
2-3
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
międzynarodowa, polska
Ziemniaczki z grilla – składniki
- 4 średnie ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- opcjonalnie: 1 łyżeczka papryki wędzonej
Ziemniaczki z grilla – przepis krok po kroku
- Umieść ziemniaki w garnku z osoloną wodą i gotuj je przez około 10 minut, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.
- Ostudź ziemniaki i pokrój je na połowę wzdłuż.
- W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, oregano i ewentualnie paprykę wędzoną.
- Pędzelkiem smaruj ziemniaki z obu stron przygotowanym sosem.
- Rozgrzej grill do średnio wysokiej temperatury.
- Umieść ziemniaki na grillu z wewnętrzną stroną skierowaną w dół.
- Grilluj ziemniaki przez około 5-7 minut, aż będą chrupiące i lekko zrumienione.
- Przewróć ziemniaki na drugą stronę i grilluj kolejne 5-7 minut.
- Wyjmij ziemniaki z grilla i podawaj od razu.