Dżem z dyni

Czas przygotowania:

1 godz. 20 min

Czas gotowania:

1 godz.

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

8-10

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Dżem z dyni – składniki

  • 1 kg dyni (można użyć również dyni hokkaido)
  • 500 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka imbiru

Dżem z dyni – przepis krok po kroku

  1. Obierz dynię, usuń nasiona i pokrój ją w kostkę.
  2. W dużym garnku wymieszaj dynię, cukier, sok z cytryny, cynamon i ewentualnie imbir.
  3. Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, mieszając od czasu do czasu, przez około 1 godzinę, aż dynia zmięknie i całość zgęstnieje.
  4. Jeśli chcesz, możesz zmiksować dżem na gładką masę za pomocą blendera.
  5. Przelej gorący dżem do wyparzonych słoików, zakręć je i odwróć do góry dnem, aby utworzyć szczelne zamknięcie.
  6. Po ostygnięciu przechowuj dżem w lodówce.

Teraz możesz cieszyć się smakiem domowego Dżemu z dyni! Możesz go podawać na kanapki, do naleśników, czy jako dodatek do serów.

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *