Dżem brzoskwiniowy

Czas przygotowania:

2 godz. 30 min

Czas gotowania:

1 godz. 00 min

Łączny czas:

3 godz. 30 min

Ilość porcji:

4 słoiki

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Brzoskwinie to jedne z najsmaczniejszych owoców lata, które swoim słodkim, soczystym smakiem potrafią poprawić każdy, nawet najbardziej pochmurny dzień. Jednym z najlepszych sposobów, aby móc cieszyć się tymi owocami przez cały rok, jest przygotowanie domowego dżemu brzoskwiniowego. Dzięki temu przepisowi poczujesz smak lata, niezależnie od pory roku.

Dżem brzoskwiniowy – składniki

  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
  • 500 g cukru
  • Sok z 1 cytryny

Możliwe alternatywy:

  • Zamiast cukru, możesz użyć miodu. Pamiętaj jednak, że wpłynie to na finalny smak dżemu.
  • Do dżemu można dodać kawałek laski wanilii lub kilka goździków dla ciekawego akcentu smakowego.

Dżem brzoskwiniowy – przepis krok po kroku

  1. Najpierw należy przygotować brzoskwinie. Dokładnie je umyj, osusz, a następnie usuń pestki. Pokrój brzoskwinie na małe kawałki.
  2. Przełóż pokrojone brzoskwinie do dużego garnka, dodaj cukier i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj i zostaw na 1-2 godziny, aby brzoskwinie puściły sok.
  3. Po tym czasie wstaw garnek na średni ogień i gotuj, aż brzoskwinie zmiękną, a całość zacznie gęstnieć. Czasami warto zamieszać, aby dżem się nie przypalił.
  4. Gdy dżem brzoskwiniowy będzie miał odpowiednią konsystencję, wyłącz ogień. Jeżeli wolisz gładki dżem, możesz go teraz zmiksować blenderem.
  5. Gorący dżem przełóż do sterylizowanych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *