Gulasz z serc
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
1 godz. 45 min
Łączny czas:
1 godz. 5 min
Ilość porcji:
4-6
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
międzynarodowa
Gulasz z serc to smaczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni mięsnej. Ten aromatyczny gulasz jest przygotowywany z serc, które nadają mu wyjątkowego smaku i tekstury. Jeśli jesteś ciekawy, jak przygotować to danie, zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Gulasz z serc – składniki
- 500g serc drobiowych (można również użyć serc wieprzowych)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne dania)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- świeża natka pietruszki do dekoracji
Gulasz z serc – przepis krok po kroku
- Przygotuj składniki: pokrój serca w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj, marchewki i papryki pokrój w paski.
- W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż będą miękkie i lekko zrumienione.
- Dodaj serca do garnka i smaż przez około 5 minut, aż się zrumienią z każdej strony.
- Dodaj marchewki i papryki, smaż przez kolejne 5 minut.
- Wsyp krojone pomidory, dodaj koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę, oregano, tymianek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Zalej wszystko bulionem drobiowym, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
- Podawaj gulasz z serc na talerzach, posypany świeżą natką pietruszki.
Teraz, gdy znasz przepis na pyszny Gulasz z serc, możesz go wypróbować w swojej kuchni.