Bułki z cebulą i czarnuszką

Czas przygotowania:

1 godz. 30 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

1 godz. 50 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Bułki z cebulą i czarnuszką – składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 7g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300ml ciepłej wody
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki czarnuszki
  • opcjonalnie: 1 jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem

Bułki z cebulą i czarnuszką – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, sól i cukier.
  2. Dodaj ciepłą wodę i zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
  3. Dodaj pokrojoną cebulę i czarnuszkę do ciasta i ponownie zagnieć, aby składniki równomiernie się połączyły.
  4. Odstaw ciasto na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
  5. Przełóż ciasto na stolnicę i podziel je na 8 równych części.
  6. Formuj z każdej części bułki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Odstaw bułki na kolejne 30 minut, aby ponownie podrosły.
  8. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C.
  9. Jeśli chcesz, możesz posmarować bułki roztrzepanym jajkiem, aby nadać im złocisty kolor.
  10. Piecz bułki w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
  11. Wyjmij bułki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na kratce.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznymi bułkami z cebulą i czarnuszką. Idealnie pasują jako dodatek do obiadu lub jako przekąska.

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *