Duszona pierś z indyka – idealna na kanapki
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
30 min
Łączny czas:
50 min
Ilość porcji:
3
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
międzynarodowa
Duszona pierś z indyka – idealna na kanapki – składniki
- 1 pierś z indyka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
- 1 papryka żółta, pokrojona w paski
- 1 marchewka, pokrojona w plasterki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- Sól i pieprz do smaku
Duszona pierś z indyka – idealna na kanapki – przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
- Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
- Dodaj papryki i marchewkę, smaż przez kolejne kilka minut, aż warzywa zmiękną.
- Przypraw warzywa suszonym tymiankiem, oregano, słodką papryką, solą i pieprzem.
- Pokrój pierś z indyka na plastry i dodaj do patelni.
- Smaż pierś z indyka z obu stron, aż będzie dobrze przyrumieniona.
- Dodaj bulion warzywny, przykryj patelnię i dusz pierś z indyka na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
- Podawaj duszoną pierś z indyka na kanapkach, dodając ulubione dodatki, takie jak sałata, pomidory czy sosy.