Pieczone udka kaczki z pomarańczami i żurawiną

Czas przygotowania:

40 min

Czas gotowania:

50 min

Łączny czas:

1 godz. 30 min

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Pieczone udka kaczki z pomarańczami i żurawiną – składniki

  • 4 udka kaczki
  • 2 pomarańcze
  • 1 szklanka żurawiny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Pieczone udka kaczki z pomarańczami i żurawiną – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj marinatę, mieszając w misce sok z jednej pomarańczy, miód, oliwę z oliwek, posiekany czosnek, tymianek, sól i pieprz.
  2. Udka kaczki umyj i osusz. Następnie obtocz je w przygotowanej marinacie, dokładnie smarując każde udko. Pozostaw na minimum 30 minut, aby mięso nabrało smaku.
  3. W międzyczasie, rozgrzej piekarnik do 200°C.
  4. Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój na plasterki.
  5. Udka kaczki wyłóż na blaszkę do pieczenia, a na każdym udku ułóż plasterki pomarańczy.
  6. Pieczenie udka kaczki z pomarańczami i żurawiną: Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż skóra będzie chrupiąca i mięso dobrze upieczone.
  7. W międzyczasie, w rondelku podgrzej żurawinę z sokiem z drugiej pomarańczy, aż żurawina zmięknie i sos zgęstnieje.
  8. Po upieczeniu, wyjmij udka kaczki z piekarnika i polej je sosem żurawinowym.
  9. Serwuj pieczone udka kaczki z pomarańczami i żurawiną na gorąco, podając jako dodatek ulubione warzywa lub ziemniaki.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *