Tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

40 min

Łączny czas:

55 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie – składniki

  • 300g pełnoziarnistej mąki (alternatywnie można użyć mąki pszennej)
  • 150g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 pęczek botwinki
  • 250g ricotty
  • 2 jajka
  • 100ml śmietany kremówki
  • 100g startego parmezanu
  • Sól i pieprz do smaku

Tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, masło, jajko i wodę, aż powstanie jednolite ciasto. Zawinięte w folię, wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Botwinkę dokładnie umyj i odetnij liście od łodyg. Liście pokrój na mniejsze kawałki, a łodygi na plasterki.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż botwinkę przez kilka minut, aż zmięknie. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3 mm. Przełóż ciasto do formy do tarty, dociskając je do dna i brzegów.
  6. Na spód tarty wyłóż podsmażoną botwinkę.
  7. W misce wymieszaj ricottę, jajka, śmietanę kremówkę, parmezan, sól i pieprz. Powstałą masę wylej na botwinkę.
  8. Wstaw tartę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż masa się ścięnie i spód tarty będzie złocisty.
  9. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
  10. Podawaj tarta na ciepło lub na zimno, dekorując ją świeżymi ziołami.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *