Tarta z botwinką i fetą

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

40 min

Łączny czas:

1 godz.

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska, francuska

Tarta z botwinką i fetą – składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 średnie botwinki
  • 200g sera feta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 100ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Tarta z botwinką i fetą – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj ciasto francuskie według instrukcji na opakowaniu. Wyłóż nim formę do tarty.
  2. Botwinki dokładnie umyj, obierz i pokrój na cienkie plasterki.
  3. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
  5. Dodaj pokrojone botwinki i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
  6. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę kremówkę i wymieszaj.
  7. Do masy jajeczno-śmietanowej dodaj podsmażone botwinki i cebulę. Dopraw solą i pieprzem, mieszaj.
  8. Na przygotowanym cieście francuskim rozłóż masę z botwinką i fetą.
  9. Na wierzchu rozkrusz ser feta.
  10. Wstaw tartę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż ciasto będzie złociste.
  11. Wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
  12. Podawaj tarta z botwinką i fetą na ciepło lub na zimno.4
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *