Pepparkakor – szwedzkie pierniczki

Czas przygotowania:

30 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

45 min

Ilość porcji:

12

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

szwedzka

Pepparkakor – szwedzkie pierniczki – składniki

  • 250g mąki pszenna
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125g masła
  • 125g cukru brązowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 jajko
  • opcjonalnie: posypka cukrowa do dekoracji

Pepparkakor – szwedzkie pierniczki – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cynamon, imbir, goździki, kardamon i sodę oczyszczoną.
  2. Dodaj masło i cukier brązowy, a następnie rozetrzyj je palcami, aż powstanie kruszonka.
  3. W osobnej misce wymieszaj syrop klonowy i jajko.
  4. Dodaj mieszankę jajeczno-syropową do mąki i masła. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
  5. Zawijaj ciasto w folię spożywczą i umieść je w lodówce na co najmniej 1 godzinę.
  6. Przed pieczeniem, rozgrzej piekarnik do 180°C.
  7. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3 mm.
  8. Wytnij ciasteczka za pomocą foremek w różnych kształtach.
  9. Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Jeśli chcesz, posyp ciasteczka cukrową posypką.
  11. Piecz ciasteczka przez około 10-12 minut, aż staną się złote.
  12. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze.
  13. Pepparkakor – szwedzkie pierniczki są gotowe do podania!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *