Köttbullar – własne szwedzkie klopsiki z IKEA

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

40 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Köttbullar – szwedzkie klopsiki z IKEA – składniki

  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła klarowanego

Alternatywne składniki:

  • Mielone mięso wieprzowe lub mieszanka wołowo-wieprzowa
  • Czerwona cebula zamiast białej
  • Bezglutenowa bułka tarta dla osób na diecie bezglutenowej
  • Bez laktozy mleko dla osób nietolerujących laktozy

Köttbullar – szwedzkie klopsiki z IKEA – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, jajko, bułkę tartą, mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  2. Formuj małe klopsiki o średnicy około 3 cm.
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane.
  4. Smaż klopsiki na patelni, aż będą rumiane z każdej strony.
  5. Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami, na przykład z sosem śmietanowym i ziemniakami.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *