Ciasteczka Linzer

Czas przygotowania:

40 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

55 min

Ilość porcji:

12

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Ciasteczka Linzer – składniki

  • 200g mąki
  • 100g masła (lub margaryny)
  • 100g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100g mielonych migdałów
  • 100g dżemu malinowego (lub innego ulubionego dżemu)
  • Cukier puder do posypania

Ciasteczka Linzer – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, masło, cukier puder, jajko i ekstrakt waniliowy, aż powstanie jednolite ciasto.
  2. Podziel ciasto na dwie części – jedną większą i jedną mniejszą.
  3. Do mniejszej części ciasta dodaj mielone migdały i dokładnie wymieszaj.
  4. Obie części ciasta zawijaj w folię spożywczą i umieść w lodówce na około 30 minut.
  5. Po upływie czasu, rozwałkuj większą część ciasta na grubość około 3 mm.
  6. Wytnij z ciasta okręgi za pomocą foremki lub szklanki.
  7. Na połowie okręgów nałóż łyżeczkę dżemu malinowego.
  8. Przykryj drugim okręgiem i dokładnie dociskaj brzegi, aby zamknąć ciasteczka.
  9. Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasteczka Linzer przez około 12-15 minut w temperaturze 180°C.
  11. Po upieczeniu, ostudź ciasteczka na kratce.
  12. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.

Teraz możesz cieszyć się smakiem tych pysznych Ciasteczek Linzer!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *