Apfelkuchen – ciasto z jabłkami

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

45 min

Łączny czas:

1 godz. 05 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Apfelkuchen – ciasto z jabłkami – składniki

  • 3 jabłka (można użyć również gruszek)
  • 200g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Apfelkuchen – ciasto z jabłkami – przepis krok po kroku

  1. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól w dużej misce.
  2. Dodaj masło i jajka, następnie zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
  3. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je na cienkie plasterki.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  5. Na dnie formy do pieczenia wyłóż połowę ciasta.
  6. Na ciasto ułóż plasterki jabłek, równomiernie rozłożone.
  7. Pokryj jabłka resztą ciasta.
  8. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
  9. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  10. Podawaj Apfelkuchen – ciasto z jabłkami na ciepło lub na zimno, posypane cukrem pudrem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *