Ciasto z jabłkami i kruszonką

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Ciasto z jabłkami i kruszonką


Ciasto z jabłkami i kruszonką

Ciasto z jabłkami i kruszonką – składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 200g masła (lub margaryny)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jabłka (najlepiej kwaśne)
  • 2 łyżki cukru brązowego

Ciasto z jabłkami i kruszonką – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.
  2. Dodaj masło i rozdrobnij je palcami, aż powstanie kruszonka.
  3. Do kruszonki dodaj jajka i zagnieć ciasto.
  4. Ciasto podziel na dwie części – jedną większą i jedną mniejszą.
  5. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią dno formy do pieczenia.
  6. Jabłka obierz, pokrój na plasterki i ułóż na cieście.
  7. Posyp jabłka cukrem brązowym.
  8. Drugą część ciasta rozkrusz na kruszonkę i posyp nią jabłka.
  9. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
  10. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  11. Serwuj Ciasto z jabłkami i kruszonką na ciepło lub zimno.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *