Tortellini w sosie pomidorowym ze szpinakiem
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
15 min
Łączny czas:
35 min
Ilość porcji:
6
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
włoska
Tortellini w sosie pomidorowym ze szpinakiem – składniki
- 500g tortellini (można użyć dowolnego rodzaju, na przykład mięsnego, serowego lub szpinakowego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka świeżego szpinaku, posiekanego
- Sól i pieprz do smaku
- Starty parmezan do posypania (opcjonalnie)
Tortellini w sosie pomidorowym ze szpinakiem – przepis krok po kroku
- W dużym garnku gotuj wodę i dodaj trochę soli. Wrzuć tortellini i gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będą al dente. Odcedź i odstaw na bok.
- W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, i smaż na średnim ogniu, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
- Dodaj do rondla krojone pomidory, oregano, bazylię i cukier. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aby sos się zagęścił i smaki się połączyły.
- Dodaj posiekany szpinak do sosu pomidorowego i gotuj przez kolejne 2-3 minuty, aż szpinak zmięknie.
- Dodaj ugotowane tortellini do sosu i delikatnie wymieszaj, aby wszystko się połączyło. Gotuj przez kilka minut, aż tortellini będą dobrze ogrzane.
- Serwuj tortellini w sosie pomidorowym ze szpinakiem na talerzach. Posyp startym parmezanem, jeśli chcesz.
Smacznego!