Schab w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

1 godz. 30 min

Łączny czas:

1 godz. 50 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Schab w sosie pomidorowym – składniki

  • 1 kg schabu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Schab w sosie pomidorowym – przepis krok po kroku

  1. Na początku przygotuj schab. Oczyść go z nadmiaru tłuszczu i błon, a następnie pokrój na plastry o grubości około 2 cm.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
  3. Dodaj pokrojony schab i smaż go z każdej strony, aż będzie lekko zarumieniony.
  4. Do garnka dodaj passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, suszone oregano, suszone tymianek, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Zmniejsz ogień i gotuj schab w sosie pomidorowym na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
  6. Podawaj schab w sosie pomidorowym na gorąco, najlepiej z dodatkiem ulubionych warzyw lub ziemniaków.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *