Schab pieczony w sosie jerk

Czas przygotowania:

2 godz. 30 min

Czas gotowania:

1 godz. 30 min

Łączny czas:

4 godz. 00 min

Ilość porcji:

12

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Schab pieczony w sosie jerk – składniki

  • 1 kg schabu
  • 2 łyżki przyprawy jerk
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 papryka, pokrojona w paski
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Schab pieczony w sosie jerk – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj przyprawę jerk, sól, cukier brązowy, sok z limonki i olej roślinny.
  2. Wysmaruj schab powstałym sosem jerk, dokładnie natrzyj mięso z obu stron.
  3. Przykryj schab folią spożywczą i odstaw na minimum 2 godziny do lodówki, aby marynata wniknęła w mięso.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  5. Na rozgrzanej patelni podsmaż czosnek, cebulę i paprykę przez kilka minut, aż staną się miękkie.
  6. Dodaj pomidory krojone, sos sojowy, miód, ocet jabłkowy, tymianek, oregano, kolendrę, kumin, ostrą i słodką paprykę w proszku.
  7. Mieszaj wszystkie składniki sosu jerk na patelni przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
  8. Wyjmij schab z lodówki i umieść go na blasze do pieczenia.
  9. Wstaw blaszkę z mięsem do piekarnika i piecz schab przez około 1,5 godziny, aż będzie miękki i dobrze przypieczony.
  10. Co jakiś czas polewaj schab powstałym sosem jerk, aby mięso było soczyste i aromatyczne.
  11. Po upieczeniu wyjmij schab z piekarnika i odstaw na kilka minut, aby odpoczął.
  12. Po tym czasie pokrój schab na plasterki i podawaj z sosem jerk, który powstał podczas pieczenia.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *