Schab po cygańsku

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Schab po cygańsku – składniki

  • 1 kg schabu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • świeża natka pietruszki do dekoracji

Schab po cygańsku – przepis krok po kroku

  1. Na początku przygotuj wszystkie składniki. Schab umyj, osusz i pokrój na plastry.
  2. Cebule i czosnek obierz, a następnie posiekaj.
  3. Papryki i pomidory umyj, oczyść z nasion i pokrój w paski.
  4. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
  5. Dodaj pokrojone plastry schabu i smaż na złoty kolor z obu stron.
  6. Dodaj papryki i pomidory, a następnie przyprawy: słodką paprykę, oregano, tymianek, sól i pieprz. Jeśli lubisz ostre potrawy, możesz dodać również ostrą paprykę.
  7. Zalej wszystko bulionem drobiowym, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
  8. Schab po cygańsku podawaj na talerzach, posypany świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *