Aromatyczny schab pieczony w rękawie

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

1 godz. 30 min

Łączny czas:

1 godz. 50 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

polska

Dzisiaj zapraszam Was na kulinarne safari w głąb kuchni polskiej. Aromatyczny schab pieczony w rękawie to propozycja, która przyciąga swoim niepowtarzalnym aromatem i nieodparcie kusi swoją soczystością. To idealna propozycja na rodzinny obiad, który ucieszy podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Aromatyczny schab pieczony w rękawie – składniki

Potrzebujemy:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (można zastąpić świeżym)
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii (można zastąpić świeżym tymiankiem)
  • 2 cebule
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina (można zastąpić bulionem warzywnym)
  • 1 rękaw do pieczenia

Aromatyczny schab pieczony w rękawie – przepis krok po kroku

  1. Zaczynamy od przygotowania schabu. Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy z każdej strony solą i pieprzem.
  2. Następnie przygotowujemy mieszankę ziołową. W miseczce mieszamy posiekany czosnek, olej rzepakowy, rozmaryn i szałwię. Tą mieszanką nacieramy schab.
  3. Teraz przyszedł czas na cebulę. Obieramy ją, kroimy w piórka i układamy na dnie rękawa do pieczenia. Na cebuli układamy nasz nacierany schab.
  4. Do rękawa dolewamy wino. Jeśli nie używasz wina, możesz zastąpić go bulionem warzywnym.
  5. Rękaw zawiązujemy z obu stron, układamy na blasze do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  6. Pieczemy schab przez około 1,5 godziny. Po tym czasie rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze 15 minut, aby schab ładnie się zarumienił.
  7. Po upieczeniu, schab wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 10 minut do ostygnięcia przed pokrojeniem.
  8. Teraz pozostało nam już tylko podzielić mięso na porcje i podać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Czyż nie jest to doskonały przepis na tradycyjny, polski schab pieczony w rękawie? Prosty, aromatyczny i niezwykle smakowity – z pewnością będzie hitem każdego domowego obiadu.

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *