Fasola w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Fasola w sosie pomidorowym


Fasola w sosie pomidorowym

Fasola w sosie pomidorowym – składniki

  • 500g fasoli (może być biała, czerwona lub czarna)
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Fasola w sosie pomidorowym – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj fasolę, namocz ją przez noc w wodzie.
  2. Następnego dnia, odcedź fasolę i gotuj ją w osolonej wodzie przez około 1-2 godziny, aż będzie miękka.
  3. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż je na złoty kolor.
  4. Dodaj krojone pomidory, koncentrat pomidorowy, oregano, tymianek i paprykę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Zmniejsz ogień i gotuj sos na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż zgęstnieje.
  6. Dodaj ugotowaną fasolę do sosu pomidorowego i gotuj jeszcze przez kilka minut, aby wszystkie smaki się połączyły.
  7. Serwuj fasolę w sosie pomidorowym na talerzach, podając ją jako danie główne lub jako dodatek do mięsa.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *