Pad thai z tofu

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Pad thai z tofu – składniki

  • 200g makaronu ryżowego
  • 200g tofu, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie paski
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 100g kiełków fasoli mung
  • 2 jajka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru palmowego (można zastąpić brązowym cukrem)
  • 1 limonka, wyciśnięty sok
  • Garść posiekanej kolendry
  • Garść prażonych orzeszków ziemnych, posiekanych

Pad thai z tofu – przepis krok po kroku

  1. Gotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
  2. W dużym rondlu lub woku, rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
  3. Dodaj tofu i smaż je przez kilka minut, aż się zrumieni. Przełóż tofu na talerz i odstaw na bok.
  4. Do tego samego rondla dodaj czosnek, cebulę, marchewkę i paprykę. Smaż warzywa przez około 5 minut, aż staną się miękkie.
  5. Dodaj kiełki fasoli mung i smaż przez kolejne 2 minuty.
  6. Wbij jajka do rondla i smaż, mieszając, aż się zetną i połączą z warzywami.
  7. Dodaj makaron ryżowy, tofu, sos sojowy, sos rybny (jeśli używasz) i cukier palmowy. Mieszaj wszystkie składniki, aż dobrze się połączą.
  8. Pod koniec gotowania dodaj sok z limonki i posiekaną kolendrę. Mieszaj jeszcze przez minutę.
  9. Serwuj pad thai z tofu na talerzach, posypane posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *