Cytrynowy kurczak Nigelli z czosnkiem i rozmarynem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Kurczak po włosku inspirowany przepisem Nigelli – oczywiście ulepszony chilli i czosnkiem. Kurczak pieczony z rozmarynem, cytryną, czosnkiem i chilli na ziemniakach i papryce jest zniewalająco soczysty, aromatyczny i delikatny. Rozpływam się nad nim – ledwo zdążyliśmy zrobić mu zdjęcia.
Cytrynowy kurczak Nigelli z czosnkiem i rozmarynem – składniki
- 1 średniej wielkości kurczak w całości
- 4 gałązki rozmarynu
- 1 cytryna
- 6 ząbków czosnku
- 3 czerwone papryki
- 12 małych młodych ziemniaków
- sól
- pieprz
- vegeta
- oliwa
- 1,5 sztuki świeżej chilli
Cytrynowy kurczak Nigelli z czosnkiem i rozmarynem – przepis
- Myjemy szczotką lub ostrą stroną gąbki ziemniaki, następnie myjemy paprykę i kroimy ją na paski.
- Warzywa polewamy oliwą i wegetą i układamy w naczyniu żaroodpornym (nie musi mieć przykrycia – kurczak będzie dzięki temu bardziej chrupiący).
- Na warzywa kładziemy kurczaka – uprzednio umytego i nadzianego 4 solidnymi gałązkami rozmarynu, plastrami cytryna, 1 chilli, solą i pieprzem i kilkoma ząbkami czosnku w łupince.
- Z wierzchu kurczaka należy osypać solą, pieprzem, kawałkami chilli.
- Całość polewamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 1,5 godziny – ja piekłam go godzinę i dziesięć minut a kolejne 20 minut trzymałam w wyłączonym – stygnącym piekarniku – myślę, że dzięki temu właśnie zabiegowi kurczak był tak soczysty.
- Danie jest wspaniałe dzięki słodyczy papryki, orzeźwiającemu aromatowi cytryny, która w połączeniu z rozmarynem smakuje wakacyjnie. Ziemniaki upieczone w tym aromacie są niezwykłe. Polecam to danie na kolację lub obiad – zwłaszcza latem, kiedy są młode ziemniaki wychodzi doskonale.
Pyszny kurczaczek!
Pozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com