
Co warto zjeść podczas wakacji na Dominikanie?
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Wybierasz się na wakacje na Dominikanę? Przebywając na nieskazitelnie czystych plażach tego kraju, prędzej czy później poczujesz głód. i tutaj pojawia się od razu okazja do spróbowania lokalnych przysmaków. Już teraz wyrusz z nami na podbój miejscowej kuchni, takiej z prawdziwego zdarzenia. Poniższy artykuł to dowód na to, że wakacyjne jedzenie na Dominikanie wcale nie musi się ograniczać do ryżu i fasoli!
Kulinarna scena Dominikany – cechy charakterystyczne
Zacznijmy od tego, że Dominikanie nazywają swoją kuchnię „comida criolla” (kreolskie jedzenie) i jest to faktycznie pyszna, a przy tym często dość tłusta, mieszanka elementów hiszpańskich, afrykańskich i rodzimych. Występują przy tym interesujące regionalne warianty na tej karaibskiej wyspie. Dana potrawa może zupełnie inaczej smakować w Punta Cana i Santo Domingo. A wiec różnorodność, to pierwszy znaczący wyróżnik kulinarnej sceny Dominikany.
Rzeczywiście (i nie ma od tego ucieczki) podstawą diety jest ryż i fasola, a zatem popularne produkty rolnicze kraju. Duży udział mają również habichuelas (czerwona odmiana fasoli) oraz mały czarny groszek morros. Do ryżu podawany jest chętnie smażony kurczak, czasami przyrządzany także w formie asopao (w bogatym, zupnym sosie). No i są jeszcze wszechobecne nieśmiertelne plátanos, czyli smażone na głębokim tłuszczu zielone banany, które miejscowi często zalewają ketchupem i małą sałatką coleslaw.
Główne dania Dominikany
Nie może być przypadkiem, że najpopularniejsze danie kraju zyskało nazwę la bandera dominicana, co tłumaczy się po prostu jako… flagę dominikańską. Mamy tutaj do czynienia z prawdziwym oldschoolem – potrawa jest bowiem przygotowywana na bazie ryżu i fasoli, a główną wkładką jest kawałek mięsa (drobiowego lub wołowego), podawany ze świeżą sałatką. Na stole znajdzie się też zapewne jakaś zupa, a w tym wypadku będzie to prawdopodobnie aromatyczne sancocho, złożone z wielu warzyw i kęsów mięsnych,sowicie doprawiane korzennymi przyprawami. To danie uważane jest za kolejny narodowy przysmak i nie można obok niego przechodzić obojętnie podczas wakacji na Dominikanie. Na pewno docenisz sycący gulasz z pięcioma różnymi rodzajami mięsa. Z kolei, w nadmorskich rejonach Dominikany, królować będą potrawy rybne, na przykład zasmażane z zielonymi bananami pescado frito.
Popularne dania główne obejmują również mondongo, gulasz z flaków przeznaczony wyłącznie dla osób o mocnych żołądkach; mofongo, smaczną mieszankę bananów, skórek wieprzowych i czosnku; oraz bistec encebollado, czyli grillowany stek z dodatkiem cebuli i papryki. Na śniadanie często serwuje się zaś mangú, pożywne purée z gotowanych plantanów z dodatkiem sera, jajka lub salami.

Czego jeszcze warto spróbować podczas wakacji?
Wakacje na Dominikanie rządzą się własnymi prawami, a słowem kluczowym powinien być „chillout”. Warto zatem popieścić swoje kubki smakowe wykwintnymi daniami deserowymi. Polecamy zwłaszcza tradycyjny dominikański deser kukurydziany na bazie mleczka kokosowego – majarete. Znajdziesz go w każdej kafejce przy plaży. Rozglądaj się także za wszelkiego rodzaju pastelitos, czyli okrągłymi ciastami z różnym nadzieniem.

A co mają do zaoferowania knajpki z napojami? Wśród drinków alkoholowych niepodzielnie rządzą mieszanki rumowe: santo libre ze Spritem oraz podbijające świat cuba libre z colą. Przebojem wyspy jest też napitek, po którym się „umiera i śni”. Mowa o orzeźwiającej mieszance soku pomarańczowego i mleka, podawanej z kostkami lodu – morir soñando. Smacznych wakacji!
Udane wakacje na Dominikanie zapewni oferta ITAKI. Możecie wybierać spośród wycieczek objazdowych, hoteli all inclusive oraz rejsów po Karaibach!