Sos kurkowy z cebulą i śmietaną
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Sos kurkowy czyli prosty przepis na doskonały sos z kurek. Wystarczy śmietana, cebula, sól, pieprz, odrobina cytryny no i oczywiście kurki. Sos kurkowy jest delikatny, kremowy i niezwykle smaczny pasuje do makaronu, klusek czy kopytek, dopełni smak mięsa.
Ja dodaję do sosu kurkowego natkę pietruszki i sporo soli ponieważ kurki w niesamowity sposób chłoną sól. Jeśli przepadacie za boczkiem tak jak ja – możecie dodać odrobinę wędzonego boczku – owszem sos będzie o wiele cięższy, ale aromat wędzonki doskonale pasuje do kurek – taki wariant idealnie nada się do makaronu np. penne.
Sos kurkowy z cebulą i śmietaną – składniki
- 300 gramów kurek
- 1,5 średniej cebuli
- łyżka masła
- słodka śmietana 30 % około 150 ml
- sporo soli – 3 obfite szczypty to nie za mało
- sporo pieprzu – najlepiej świeżo mielonego
- odrobina soku z cytryny
- garść natki pietruszki
- opcjonalnie 100 gramów wędzonego boczku (opcja wypasiona)
Sos kurkowy z cebulą i śmietaną – przepis
Należy dobrze umyć kurki z piasku i innych leśnych naleciałości. Na maśle smażymy cebulkę (i opcjonalnie boczek) – żeby delikatnie się zeszkliła, dodajemy kurki, sól i pieprz – powoli dusimy aż kurki odrobinę zmiękną. Następnie zalewamy całość 30% słodką śmietanką i redukujemy powoli na małym ogniu. Dodajemy pietruszkę i ewentualnie ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec odrobina soku z cytryny, dla wydobycia aromatu sosu. Zajadajcie się nim – sezon na kurki nie trwa zbyt długo.
Polecam też kurki w śmietanie
Uwielbiam te sezonowe grzyby – jutro na śniadanie zjem jajecznicę z kurkami…