Co oznaczają typy mąki i jak je wykorzystać?

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Istnieje wiele rodzajów mąki, które różnią się od siebie czymś więcej niż tylko ziarnem, z którego zostały wyprodukowane. Wybór odpowiedniej mąki może być trudny, ale warto zapoznać się z różnymi typami i zastosowaniem, aby wzbogacić swoją dietę i cieszyć się różnorodnością smaków.

Co oznacza typ mąki?

Typ mąki odnosi się do stopnia przemiału ziarna i zawartości mineralnej, która pozostaje w mące po przesiewaniu. Jest to wskaźnik, który określa, ile minerałów zawiera dany produkt. Typ mąki jest istotny, ponieważ wpływa na to, jak mąka zachowuje się podczas pieczenia, jej zdolność do wchłaniania wody, a także smak i wartości odżywcze gotowego produktu.

Pamiętaj, że typ mąki nie oznacza z jakiego zboża została wyprodukowana. Najpopularniejsze rodzaje mąki znajdziesz w sklepie internetowym BioBabalscy: https://sklep.biobabalscy.pl/maki

Opisane w dalszej części artykułu typy mąki mogą odnosić się do produktu z takich zbóż jak na przykład:

  • Pszenica – mąka pszenna jest bogata w skrobię i ma szerokie zastosowanie w kuchni. Zawiera białko, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak żelazo, fosfor, magnez, cynk i wapń. 
  • Orkisz – to świetna alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej. Jest bogata w minerały, witaminy z grupy B oraz błonnik. W porównaniu do pszenicy, orkisz ma niemal dwukrotnie niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Mąka orkiszowa ma również łatwo rozpuszczalny błonnik, który korzystnie wpływa na trawienie.
  • Żyto – zawiera mniej białka niż pszenica, co skutkuje mniejszą zawartością glutenu. Mąka żytnia ma również niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że powoli uwalnia cukier do krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą.

Jakie są najpopularniejsze typy mąki?

Poznaj właściwości popularnych typów mąki i dowiedz się jak wykorzystać je w kuchni!

Mąka typu 00

Mąka typu 00 jest najczęściej wykorzystywaną mąką do wypieku pizzy. Jest to mąka o bardzo niskiej zawartości substancji mineralnych, co oznacza, że jest bardzo delikatna i lekka. Ciasto zrobione na bazie mąki typu 00 jest miękkie i puszyste. Włoskie pizze słyną właśnie z takiego rodzaju ciasta. Mąka typu 00 jest bardzo drobno zmielona, co nadaje jej konsystencję przypominającą pył.

Mąka typu 450

Mąka typu 450 to mąka tortowa, która jest drobno zmielona. Dzięki temu ciasto zrobione na bazie tej mąki jest lekkie i puszyste. Mąka typu 450 jest często używana do wypieku biszkoptów i naleśników.

Mąka typu 500

Mąka typu 500, zwana również krupczatką, jest grubiej zmielona niż mąka tortowa. Jest często używana do wypieku kruchych ciast i makaronów. Sprawdza się również jako składnik ciasta na pierogi.

Mąka typu 650

Mąka typu 650 to mąka luksusowa, która jest używana do wypieku ciasta drożdżowego i pierników. Jest również dostępna mąka orkiszowa typu 630, która jest białą mąką i używana do wypieku makaronów, ciasta na pierogi, pieczywa, naleśników i ciast. Mąka orkiszowa jest bogata w składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy i minerały.

Mąka typu 750

Mąka typu 750 to mąka, która jest używana jako baza do wypieku domowego makaronu, chleba, naleśników, ciast i ciasteczek. Ma wyższy typ niż poprzednie rodzaje mąki, co oznacza, że zawiera więcej minerałów i składników odżywczych.

Mąka graham – typ 1850

Mąka graham jest ciemniejsza od innych rodzajów mąki i ma bardziej wyrazisty smak. Jest polecana do wypieku pieczywa oraz jako składnik ciast i dań mącznych. Mąka graham jest dostępna w różnych odmianach zboża, takich jak pszenica, samopsza, płaskurka, orkisz, owies, gryka i jęczmień.

Mąka razowa – typ 2000

Mąka razowa typu 2000 jest najciemniejszą i najbardziej pełnoziarnistą wersją mąki. Jest bogata w błonnik i składniki odżywcze. Jest polecana do wypieku ciężkiego, pełnoziarnistego chleba razowego.

Czy już wiesz, jak wybrać typ mąki?

Wybór odpowiedniego rodzaju mąki może być trudny – wszystko zależy jednak od tego, co chcesz przygotować. Pamiętaj, że warto eksperymentować i wprowadzać do swojej diety różnorodne rodzaje mąki, aby cieszyć się zdrowymi i smacznymi wypiekami. 

Rate this post
Redaktor zewnętrzny
Redaktor zewnętrzny
Artykuły: 42

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *