Gunkan maki sushi
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
średni
Typ kuchni:
japońska
Gunkan sushi – czyli jak zrobić domowe sushi gunkan. Gunkan jeden z pyszniejszych rodzajów sushi – to małe kieszonki z nori z odrobiną ryżu i tatara z tuńczyka lub łososia. Ryba jest surowa i przyprawiona sosem sojowym i ostrym sosem sriracha. Przepis na ryż do sushi znajdziecie: jak zrobic sushi
Uwielbiam gunkan sushi pomimo dość żmudnego przygotowania – warto. Najtrudniejszym etapem jest zwijanie nori – na sucho bez składników wypełniających i następnie napełnianie rulonu ryżem i tatarem. Użyjcie małej łyżeczki będzie łatwiej.
Gunkan – składniki:
- ryż do sushi
- wasabi
- arkusze nori pocięte na kawałki około 10 cm długości na 5 wysokości
Tatar z łososia w stylu japońskim
- 150 gramów łososia – świeżego, surowego
- 4 łyżki sosu sojowego kikkoman
- pół małej płaskiej łyżeczki sosu sriracha
Gunkan – przepis
Przygotować tatar z łososia: pokroić rybę ostrym nożem w małe kawałki, następnie doprawić sosem sojowym i pikantnym sosem sriracha – do kupienia w delikatesach azjatyckich. Pociąć nożyczkami wodorosty nori w odpowiedniej wielkości prostokąty i uformować z nich walce (posmarować wodą krótszy brzeg i skleić matową stroną nori do wewnątrz)- czyli mini sushi rolki, w których umieścicie płaską łyżeczkę ugotowanego ryżu, odrobinę wasabi i tatar z łososia – tatara nie żałujcie – niech się wylewa z mini rolek.
Gunkany są pikantno – słone, wyraziste i pyszne – ich przygotowanie jest warte kilku źle sklejonych nori i żmudnego napychania. Jeśli narobiłam Wam apetytu na tatar z łososia to przepis na tradycyjny znajdziecie: tatar z łososia
Świetnie przedstawiony przepis, na pewno wypróbuje go także przy najbliższej okazji. W podaniu tatara bardzo właśnie liczy się ładne udekorowania całej potrawy na talerzu, aby było smacznie, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie kompozycje jak dzieła sztuki, mi niestety nie zawsze się udaje.