Gunkan maki sushi

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

japońska

Gunkan sushi – czyli jak zrobić domowe sushi gunkan. Gunkan jeden z pyszniejszych rodzajów sushi – to małe kieszonki z nori z odrobiną ryżu i tatara z tuńczyka lub łososia. Ryba jest surowa i przyprawiona sosem sojowym i ostrym sosem sriracha. Przepis na ryż do sushi znajdziecie: jak zrobic sushi

Uwielbiam gunkan sushi pomimo dość żmudnego przygotowania – warto. Najtrudniejszym etapem jest zwijanie nori – na sucho bez składników wypełniających i następnie napełnianie rulonu ryżem i tatarem. Użyjcie małej łyżeczki będzie łatwiej.

Gunkan – składniki:

  • ryż do sushi
  • wasabi
  • arkusze nori pocięte na kawałki około 10 cm długości na 5 wysokości

Tatar z łososia w stylu japońskim

  • 150 gramów łososia – świeżego, surowego
  • 4 łyżki sosu sojowego kikkoman
  • pół małej płaskiej łyżeczki sosu sriracha

Gunkan – przepis

Przygotować tatar z łososia: pokroić rybę ostrym nożem w małe kawałki, następnie doprawić sosem sojowym i pikantnym sosem sriracha – do kupienia w delikatesach azjatyckich. Pociąć nożyczkami wodorosty nori w odpowiedniej wielkości prostokąty i uformować z nich walce (posmarować wodą krótszy brzeg i skleić matową stroną nori do wewnątrz)- czyli mini sushi rolki, w których umieścicie płaską łyżeczkę ugotowanego ryżu, odrobinę wasabi i tatar z łososia – tatara nie żałujcie – niech się wylewa z mini rolek.

Gunkany są pikantno – słone, wyraziste i pyszne – ich przygotowanie jest warte kilku źle sklejonych nori i żmudnego napychania. Jeśli narobiłam Wam apetytu na tatar z łososia to przepis na tradycyjny znajdziecie: tatar z łososia

Gunkan maki sushi
Gunkan maki sushi
4/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Jeden komentarz

  1. Świetnie przedstawiony przepis, na pewno wypróbuje go także przy najbliższej okazji. W podaniu tatara bardzo właśnie liczy się ładne udekorowania całej potrawy na talerzu, aby było smacznie, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie kompozycje jak dzieła sztuki, mi niestety nie zawsze się udaje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *