Łosoś smażony na maśle z czosnkiem i koperkiem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Łosoś smażony czyli przepis Karola – łososiowego mistrza na idealnie delikatnego łososia. Jak zrobić łososia, żeby był soczysty – sekretem jest krótkie smażenia a następnie dopiekanie w piekarniku czyli postępowanie jak ze stekiem. Łosoś jest bardzo delikatną rybą trzeba uważać, żeby go nie przesuszyć.
Łosoś smażony na maśle z czosnkiem i koperkiem – składniki
- Filet łososia ze skórą – kilka kawałków każdy po 200-300 gramów
- Cytryna
- Świeży koperek
- Czosnek
- Pieprz, sól
- Kawałek masła
- Olej do smażenia
Łosoś smażony na maśle z czosnkiem i koperkiem – przepis
- Filety należy dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie doprawić solą oraz sporą ilością pieprzu.
- Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Patelnia do smażenia ryb powinna być zawsze dobrze rozgrzana.
- Wkładamy filet skórą na gorący olej i smażymy około 3 minuty. Następnie przekładamy łososia na drugą stronę i smażymy kolejne 2-3 minuty.
- Przekładamy łososia do naczynia żaroodpornego skórą do dołu, skrapiamy cytryną i obkładamy świeżym koperkiem. Do pieczenia również można na każdy z kawałków położyć plaster cytryny i łyżeczkę masła – łosoś będzie wtedy jeszcze bardziej soczysty.
- Wkładamy łososia do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i wyjmujemy po około 10 minutach.
Łosoś podsmażany i podpiekany w piekarniku będzie miał najlepszą soczystą konsystencję oraz zachowa najwięcej smaku. Koperek dodaje świeżości a cytryna orzeźwiającego aromatu. Soczystego łososia możecie podać ze świeżą bagietką lub frytkami. Ja lubię łososia ze szpinakiem i tak mam zamiar go podać.
Ja, nałogowy pożeracz ryb, tak usmażonego łososia jeszcze nie jadłem! Super przepis! Wyszedł wspaniale. Cytrynka, masełko a, ten koperek „cud,miód i malina” Łososia jadłem zawsze wędzonego, albo suchego samodzielnie usmażonego.Dzisiaj robię znowu.