Krwawa Mary (Blood Mary)
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
1
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Krwawa mary – pyszny drink z sokiem pomidorowym i cytryną. Zdradzam sekretny składnik wyśmienitej bloody mary. Użyjcie dobrego, gęstego soku pomidorowego. Niektórzy dodają sól selerową – ja uważam, że to zbędne. Moim sekretem jest łyżeczka chrzanu, która czyni ten drink wybitnym – ściągnęłam ten patent od barmana z kawiarni nowy wspaniały świat, poprzedniej siedziby krytyki politycznej. Była tam moja ulubiona krwawa w mieście.
Krwawa Mary (Blood Mary) – składniki
- 60 ml wódki lub brandy
- 150 ml soku pomidorowego – gęstego i dobrej jakości
- 2 płaskie łyżeczki soku z cytryny
- solidny chlust sos Worcestershire (jako kulinarny freek zawsze wybieram ten firmy Lea & Perrins) – pradawny i oryginalny słono, kwaśny sos z octem, anchovies i cebulą.
- szczypta soli i pieprzu
- łyżeczka chrzanu
- kilka kostek lodu
Krwawa Mary (Blood Mary) – przepis
- Do szklanki wrzucić kilka kostek lodu, zalać wódką lub brandy a następnie dolać soku pomidorowego.
- Dodać chlust sosu Worcestershire, który doda drinkowi aromaty soli, octowego kwasku i głębi aromatu od odrobina anchovies oraz warzywnego posmaku od zawartej w nim cebuli – to głębia smaku i bardzo ważny element krwawej mary.
- Dodać soku z cytryny, soli i pieprzu do smaku – ja lubię dość kwaśną krwawą mary.
- Ostatni sekretny składnik to odrobina chrzanu – ożywia on ten pyszny drink.
Wierzę, że krwawa mary – dzięki dużej zawartości potasu z soku pomidorowego zapobiega kacowi;)