Wołowina w sosie ostrygowym
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Wołowina w sosie ostrygowym to bardzo aromatyczne danie, które przygotujecie w 20 minut. Można podać je z makaronem ryżowym lub sojowym, który zaparza się w kilka minut. Uwielbiam sos ostrygowy za jego głęboki smak, słony, słodki i za konsystencję – gęstą, łączącą razem wszystkie składniki sosu. Wołowina w sosie ostrygowym to wyborne azjatyckie danie.
Wołowina w sosie ostrygowym – składniki
- 200 gramów wołowiny np. antrykotu
- 2 ząbki czosnku
- 1 chilli
- 4 plasterków posiekanego imbiru
- 1 duża cebula
- 150 gramów zielonej fasolki szparagowej
- 50 gramów świeżych grzybów shitake – lub 5 sztuk suszonych
- 5 łyżek sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- odrobina pieprzu i ewentualnie dodatkowo szczypta suszonej chilli oraz łyżeczka sambalu – żeby było jeszcze ostrzej
- 100 gramów makaronu sojowego (suchego) do zaparzenia we wrzątku
Wołowina w sosie ostrygowym – przepis
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć chilli z czosnkiem i imbirem – składniki muszą być drobno posiekane.
- W międzyczasie podgotować lekko zieloną fasolkę.
- Mięso wołowe umyć, odkroić tłuste kawałki i żyły, mięso pokroić w cienkie paski i podsmażyć chwilę na patelni. Następnie zdjęć w połowie surowe mięso i polać je obficie sosem sojowym w osobnej miseczce.
- Na patelnię wrzucić pokrojoną w paski cebulę i chwilę podsmażyć, następnie dorzucić grzyby shitake i fasolkę.
- Całość podlać sosem ostrygowym i sojowym, oprószyć pieprzem, dodać łyżkę sosu sambal dla podkreślenia aromatu.
- W międzyczasie zaparzyć makaron sojowy. Całość oprószyć szczypiorkiem.
Uwielbiam to danie – jest pełne zapachu, aromatu i smaku. Jeśli wolicie jego dietetyczny odpowiednik zastąpcie wołowinę np. chudym mięsem drobiowym i nie używajcie oleju, polecam przepis: dietetyczny kurczak po chińsku