Zupa marchewkowa z imbirem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Zupa marchewkowa przepis na aromatyczny krem z marchwi, cebuli z dodatkiem imbiru i odrobiny soku z pomarańczy. Krem jest aromatyczny, gęsty i delikatny, a przede wszystkim sycący – idealny na jesień. Przygotujecie go w około 40 minut. Żeby zagęścić zupę można dodać jednego ziemniaka. Nie żałujcie też chilli i imbiru ta zupa ma być wyrazista.
Zupa marchewkowa z imbirem – składniki
- 5 sporych marchwi
- 1 duża cebula
- spory kawałek imbiru (około 5 cm długości)
- 1 mała chilli
- 1 średni ziemniak
- ząbek czosnku
- vegeta, kostka rosołowa a najlepiej 1,5 litra bulionu warzywnego
- pół szklanki soku pomarańczowego
- sól, pieprz
- odrobina oliwy do podsmażenia warzyw
- odrobina śmietany do udekorowania zupy
Zupa marchewkowa z imbirem – przepis
- Cebulę i marchew obrać i pokroić w dowolnej wielkości kawałki (i tak wszystko na koniec zmiksujemy).
- Imbir, chilli i czosnek drobno pokroić.
- Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę z czosnkiem, imbirem i chilli, zeszklić składniki a następnie dodać marchew – dusić aż marchew lekko zmięknie (podlewając od czasu do czasu odrobiną bulionu, żeby nic się nie przypaliło).
- Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę dodać do warzyw, całość zalać bulionem i gotować do miękkości wszystkich składników.
- Całość posolić, dodać pieprzu i chilli w razie potrzeby.
- Dolać odrobinę soku pomarańczowego i gotować jeszcze pięć minut.
- Całość utrzeć blenderem na gładką masę – jeśli wyjdzie zbyt gęste należy dolać odrobinę bulionu.
- Zupę udekorować odrobiną kwaśnej śmietany i listkiem mięty.
Bardzo mi się podoba wasza strona,taka przejrzysta