Mule z makaronem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Makaron z mulami czyli przepis na prostą i niesamowicie pyszną pastę z owocami morza. Zainspirowana dwoma łakomymi Włochami, którzy od czasu do czasu występują w kuchni + postanowiłam przygotować tę pastę. Bohaterowie tego programu są przeuroczy, kochają jeść i gotować jak nikt inny. Mowa o Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo, gotując pokrzykiwałam śpiewnie Gennaro udając, że nim jestem – wyszło spektakularnie. Sekretem smacznych dań jest prostota, bazą sosu jest woda wypływająca z muszli omułków, odrobina cebuli, czosnku i chilli. Makaron al dente i obiad mamy gotowy w 15 minut, dolałam do muli odrobinę białego wina i posypałam je natką pietruszki. Polecam wszystkim zabawę w Gennaro i Antonio!
Mule z makaronem – składniki
- 1,5 kg muli – porcja dla 3 osób (upolowałam pakę świeżych muli za około 17 zł w auchan)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki wina
- kawałek chilli
- oliwa
- makaron al dente
- natka pietruszki do posypania
- odrobina soku z cytryny
Mule z makaronem – przepis
- Mule umyć dokładnie i powyrzucać otwarte muszle – jeśli mule reagują na strumień wody – zamykając się to znaczy, że są żywe i można je śmiało jeść. Pamiętajcie o wyrzuceniu tych, które nie otworzyły się podczas gotowania.
- Na oliwie smażymy cebulę z czosnkiem i odrobiną chilli.
- Dorzucamy mule, które zalewamy połową szklanki białego, wytrawnego wina. Można przykryć je delikatnie pokrywką na 2 minuty.
- W międzyczasie gotujemy spaghetti al dente.
- Gdy bule się otworzą, skrapiamy całość sokiem z cytryny. Nie należy solić sosu, ponieważ słona woda, która wypłynie z muszli będzie wystarczająca.
- Ugotowany makaron przekładamy do garnka z mulami, całość solidnie oprószamy natką pietruszki.
Dopijamy białe wino, które otworzyliśmy tylko po to, żeby dolać odrobinę do sosu;)