Węgierska zupa gulaszowa z pieczarkami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Zupa gulaszowa przepis na aromatyczną węgierską gulaszową na wołowinie. Zupa gulaszowa z papryką, ziemniakami i cebulą skąpana w aromacie wędzonej, ostrej suszonej papryce i kminku. Możecie dorzucić też trochę pieczarek – nie pochodzą one z oryginalnego przepisu na węgierską gulaszową, ale uważam, że bardzo dobrze pasują do całości. Żeby zupa miała głęboki aromat mięso najlepiej przyprawić dzień wcześniej. Smażcie je na smalcu – zupa wyjdzie idealna. Gulaszowa to gęsta i sycąca zupa – idealna na zimę.
Węgierska zupa gulaszowa z pieczarkami – składniki
- pół kilograma wołowiny np. udźca, ligawy czy tak zwanej gulaszowej, (wieprzowina też się nada)
- 2 cebule
- 3 papryki czerwone (najlepiej wcześniej je upiec i zdjąć skórę)
- 3 ziemniaki
- 200 gramów pieczarek (opcjonalnie)
- bulion warzywny lub wołowy (jeśli się spieszycie może być z kostek)
- wędzona ostra papryka (ewentualnie zwykła ostra papryka suszona)
- słodka suszona papryka
- kminek
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- 2 łyżki smalcu do podsmażenia cebuli i mięsa
Węgierska zupa gulaszowa z pieczarkami – przepis
- Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solidnie papryką słodką, ostrą i kminkiem. Odstawić na co najmniej dwie godziny – żeby smaki się przegryzły.
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć lekko na smalcu. Następnie dodać doprawione mięso i smażyć aż lekko się zarumieni.
- Podsmażone mięso zalać bulionem (około 1,5 litra), dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
- Dusić powoli pod przykryciem.
- Papryki podpiec w piekarniku przez 15 minut, obrać ze skóry i pokrojoną dodać do zupy.
- Doprawić jeszcze łyżką słodkiej suszonej papryki.
- Pieczarki pokroić w plastry i również dorzucić do zupy.
- Gdy wołowina zmięknie, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
- Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać 4 łyżki przecieru pomidorowego (przecier dodany wcześniej sprawi, że ziemniaki się nie ugotują).
- Jeśli gotowaliście osobno bulion warzywny możecie wkroić do zupy marchew – ja wolę gulaszową bez.
- Zupę doprawić solą, pieprzem i w razie potrzeby ostrą papryką i kminkiem. Zupa jest wspaniała, sycąca, pikantna i bardzo aromatyczna.
zupa jest wyśmienita! Palce lizać. Polecam gorąco.
Zupa gulaszowa to mój przysmak.Jadłem ją nie raz i nie dwa. Ze Smakalajzytu jest najlepsza, tym bardziej, że robię ją sam, a żona nie podpowiada mi. Papryki długo podpiekam w piekarniku, ale jakoś i tak trudno zdjąć mi skórkę. Może obierać surową?
Zupa Super ! Wasz przepis jest najlepszy, zawsze jak gotuje cos nowego co jeszcze nie robilem to analizuje kilka przepisow… i moja kulinarna intuicja i praktyka pomaga mi w wyborze… znowu strzał w przysłowiową dziesiątkę ! Wasze przepisy to można powiedzieć gwarancja sukcesu – robiłem juz kilka dań z waszej strony i wszystkie były baaardzo udane. Dziękuje, niech wasza pasja będzie owocowała nowymi ciekawymi przepisami. Pozdrawiam