Tarta z łososiem i porem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
średni
Typ kuchni:
Tarta przepis czyli przepis na wytrawną tartę z porem i łososiem lub cebulą i boczkiem na kruchym cieście. Składniki tarty mogą być dowolne, bazą jest kruche ciasto, które należy lekko podpiec przed dodaniem farszu. Inne niezmienne składniki tarty to 2 jajka i 200 ml 18% słodkiej śmietanki oraz ser. Tarta to doskonałe, proste danie, świetne jako przekąska lub danie główne. Ważny jest czas pieczenia – około 40 minut, żeby nie przesuszyć nadzienia. Polecam, żebyście własnoręczni przygotowali ciasto – będziecie pewni co w nim jest.
Tarta z łososiem i porem – składniki na ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 kostki masła
- pół łyżeczki soli
- 2 żółtka
Przygotowanie ciasta na tartę:
- Mąkę z żółtkami, masłem i solą ugnieść na szybko i uformować w kulę. Wstawić do lodówki na pół godziny, następnie rozwałkować na grubość około 5 mm i rozłożyć na blaszce wysmarowanej masłem.
- Podpiec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut, aż lekko się zarumieni. Po podpieczeniu możemy wylewać farsz – dzięki temu pozostanie chrupiąca i nie rozmięknie pod mokrym farszem.
Tarta z łososiem i porem – składniki
- 250 – 200 gramów świeżego łososia (może też być wędzony)
- 1 por podsmażony na maśle
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Podstawa farszu: jajka, śmietanka, ser.
Tarta to doskonałe danie, które łatwo i szybko możecie przygotować niespodziewanym gościom. Składniki zależą od Waszej fantazji, tarta z łososiem i szpinakiem, porem, szynką i serem czy boczkiem są pyszne.