Sałatka z quinoa z fetą i awokado
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Quinoa czyli komosa ryżowa to pożywna i bardzo zdrowa roślina. Komosa ryżowa zyskała miano super jedzenia ze względu na zawartość witamin, mikroelementów i białka, może bowiem z powodzeniem zastąpić mięso. Quinoa to pradawne pożywienie Inków i Azteków – uprawiana od 5 tys. lat komosa obniża cholesterol, poziom cukru i reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia odporność, jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Oprócz tego jest pyszna i lekka. Czy można chcieć czegoś więcej? Tak quinoa w połączeniu z awokado, kolendrą, kaparami i cebulą to przepyszna witaminowa bomba. Polecam delikatną sałatkę z komosy i awokado.
Sałatka z quinoa z fetą i awokado – składniki
100 gramów komosy ryżowej
1 dojrzałe awokado
1 mała cebula
1 kostka fety
2 łyżki kaparów
garść liści kolendry
sok z 1/3 limonki lub cytryny
sól, pieprz i oliwa
Sałatka z quinoa z fetą i awokado – przepis
Jak gotować komosę ryżową?
Komosę wypłukać porządnie na sitku – zmyjemy gorzki posmak. Przełożyć quinoę do garnka i zalać zimną wodą – potrzeba 2 razy więcej wody niż ziaren. Gotować z odrobiną soli do lekkiej miękkości – ja bardzo uważam, żeby nie rozgotować – powinna być delikatnie chrupiąca i się nie kleić. Komosa jest gotowa gdy zaczyna robić się lekko przezroczysta z widocznymi białymi kiełkami. Jeśli jest twarda – dolejcie wody i gotujcie dalej – jeśli jest gotowa przed wchłonięciem całej wody – odlejcie ją na sitku.
- Ugotowaną komosę polać 2 łyżkami oliwy z oliwek i wymieszać – chodzi o ładne rozdzielenie ziaren.
- Cebulę drobno posiekać.
- Awokado obrać i pokroić lub przeciąć na pół i łyżeczką wydrążyć miąższ. Natychmiast skropić sokiem z limonki (ewentualnie cytryny, żeby nie ściemniało).
- Kapary odlać i dodać do sałatki. Posolić, dodać pieprzu. Posypać liśćmi kolendry lub pietruszki.
- Skropić sokiem z limonki do smaku.
- Taka sałatka to idealne danie na lekką kolację czy obiad do pracy. Pycha.
Podoba mi się ten wpis. Sporo można sie o tym dokształcić w tym temacie o tym. Życzę zdrowia!