Pierogi z mięsem – najlepszy farsz we Wszechświecie
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Pierogi z mięsem to delikatne i smaczne danie na każdą okazję i każdą porę roku. Uwielbiają je dzieci. Jak zwykle zachęcam do własnoręcznego mielenia mięsa, wałkowania ciasta i lepienia – efekt bezcenny.
Pierogi z mięsem – składniki na ciasto
- 1 kg mąki pszennej
- 1/2 litra wody ciepłej, w razie potrzeby dolewać
- 1 płaska łyżeczka soli
Pierogi z mięsem składniki na farsz:
- 1kg łopatki wieprzowej
- 1/2 kg wołowiny (dowolny kawałek)
- cały pęczek włoszczyzny
- jedno całe jajko
- 2 duże cebule drobno posiekane
- sól i pieprz do smaku
- To proporcje na około 100 pierogów
Pierogi z mięsem – przepis
- Mąkę przesiewamy, łączymy z wodą i solą, ciasto zagniatamy, odstawiamy na pół godziny.
- Ciasto odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej mąką, wałek również obsypujemy mąką.
- Reszta ciasta leży i czeka pod ściereczką, żeby nie wyschło.
- Po rozwałkowaniu ciasta na pierogi z mięsem, szklanką wycinamy krążki, a na zrobione krążki nakładamy farsz.
Przepis na farsz do pierogów z mięsem:
- Wieprzowinę, wołowinę wraz z włoszczyzną gotujemy do miękkości, tak, jak rosół (można dodać kostkę warzywną).
- Ugotowane mięso mielimy (nie za drobno, żeby nie zrobić papki)
- Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną cebulę, dolewamy trochę rosołu po ugotowanym mięsie.
- Wszystkie składniki muszą być zimne.
- Wrzucamy jedno surowe jajko.
- Przyprawiamy solą i pieprzem
- Jeżeli farsz będzie za rzadki można dosypać około dwóch łyżek bułki tartej.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Farsz na pierogi z mięsem gotowy!
Zaczynamy lepić pierogi, a w tym czasie gotujemy już dużą ilość wody z solą i odrobiną oleju.
Pierogi z mięsem wrzucamy partiami po około 12-15 sztuk. Czekamy do wypłynięcia ich na powierzchnię wody i gotujemy jeszcze około 2 minut
Pierogi z mięsem podajemy:
- ze skwarkami boczkowymi
- ze skwarkami słoninki (może być wędzona)
- z cebulką smażoną
- mogą też być polane tylko masłem
O tak do tego cudowne skwareczki i niebo. Mamy za miesiąc święta więc warto zacząć rozmyślać nad daniami na ten wyjątkowy czas. My mamy swoje tradycyjne potrawy, ale tak się zastanawiam czy nie wprowadzić czegoś nowego.