Szynka w galarecie z jajkiem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Szynka w galarecie to prosta, lecz nieśmiertelna przekąska, doskonała na wielkanoc, imprezę sylwestrową czy przyjęcie. Szynkę w galarecie można urozmaicić na wiele sposobów – można zawinąć w rulon wypełniony sałatką jarzynową lub jajkiem z chrzanem. Ja dorzucam zawsze natkę pietruszki do ozdoby – serwuję z chrzanem i ćwiartką cytryny, doskonale pasuje też domowy chleb.
Szynka w galarecie z jajkiem – składniki
- 12 plastrów szynki – polecam domową – samodzielnie przygotowaną gotowaną szynkę
- bulion drobiowy lub warzywny – odcedzony, żeby był klarowny
- 6 jajek – połówka jajka do każdego złożonego plastra szynki
- chrzan
- żelatyna
- opcjonalnie: sałatka jarzynowa, marchewka i groszek do ozdoby, natkę pietruszki i co tam jeszcze lubicie.
Szynka w galarecie z jajkiem – przepis
- Ugotować esencjonalny bulion mięsny lub warzywny, jeśli zdecydujecie się na mięsny polecam zagotować mięso przez 5 minut, a następnie zmienić wodę. Pogotować godzinę dodać włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz – gotować do miękkości mięsa i warzyw.
- Bulion przelać przez gęste sito i dodać żelatyny zgodnie z zaleceniami z opakowania.
- W naczyniu – najlepiej półmisku lub niskim naczyniu żaroodpornym rozłożyć plastry szynki, złożone na pół – z połówką jajka i chrzanem w środku.
- Można dodać też majonez lub wymieszać chrzan ze śmietaną pół na pół. Udekorować marchewką i pietruszką.
- Zalać delikatnie przestudzonym bulionem i czekać, aż zastygnie. Szynka w galarecie jest niesamowicie delikatną przekąską.
Wspaniały mięsny smak szynki zatopiony w warzywnej galarecie – ślina cieknie !