Pierś z kurczaka w jogurcie
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Kurczak w jogurcie z mieszanką indyjskich przypraw to danie idealne – smaczne, soczyste i dietetyczne, pierś kurczaka to chude mięso, marynowane i pieczone w jogurtowej marynacie zyskuje smak i kruchość bez dodatkowych kalorii.
Pierś z kurczaka w jogurcie – składniki
- 1-2 filety z kurczaka (około 500 gramów)
- jogurt naturalny 250 ml
- masala, curry – gotowa lub własna mieszanka indyjskich przypraw
- sól
- 2-3 wyciśnięte ząbki czosnku
- odrobina cynamonu – opcjonalnie
- sproszkowane chili – opcjonalnie w zależności jak mocno ostre danie chcemy uzyskać
Pierś z kurczaka w jogurcie – przepis
- Filety z kurczaka należy dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na średniej wielkości kostkę – około 3-4 cm grubości. W dużej misce mieszamy dokładnie kawałki kurczaka oraz składniki marynaty – czyli jogurt oraz wszystkie przyprawy. Zamarynowane mięso odkładamy do lodówki na kilka godzin.
- Po wyjęciu mięsa z lodówki nadziewamy kawałki kurczaka na wcześniej namoczone patyczki na szaszłyki. Gotowe szaszłyki rozkładamy na wysmarowanej olejem blaszce i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika na około 9-12 minut.
- Należy dokładnie pilnować aby kurczak upiekł się dokładnie i pozostał w środku soczysty – najlepiej przed wyjęciem całości z piekarnika należy przekroić jeden kawałek i sprawdzić czy mięso jest już gotowe.
Opcjonalnie zamiast pieczenia mięsa w piekarniku może je również przygotować na tradycyjnym grillu lub patelni grillowej – należy pamiętać, że na grillu temperatura potrafi być naprawdę duża wtedy mięso upiecze się jeszcze szybciej
w jakiej temperaturze piec kurczaka?