Gzik z jogurtem naturalnym i rzodkiewkami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Gzik przepis na wiosenny twarożek z cebulą, rzodkiewką, szczypiorkiem i opcjonalnie świeżym ogórkiem. Jeśli chcecie twarożek niskokaloryczny, lecz równie smaczny zastąpcie śmietanę jogurtem. Ja używam półtłustego sera i jogurtu naturalnego. Dodaję odrobinę czosnku, który doskonale ożywia smak twarożku. Nie żałuję soli i pieprzu – dzięki tym przyprawom gzik jest aromatyczny.
Gzik – składniki
- 200 gramów półtłustego twarogu
- 6 łyżek jogurtu naturalnego lub 3 łyżki śmietany 18%
- 8 rzodkiewek startych na tarce
- pół cebuli lub garść grubego, posiekanego szczypioru
- pół ogórka – startego na tarce (oprócz gniazd nasiennych)
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Gzik – przepis
- Twaróg wymieszać w misce ze śmietaną lub jogurtem. Konsystencja powinna być kremowa.
- Cebulę lub szczypior posiekać, z ogórka wydrążyć gniazda nasienne, następnie ogórek i rzodkiewki zetrzeć na tarce.
- Spory ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do gziku.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Gzik doskonale smakuje z razowym chlebem. Uwielbiam też twarożek w towarzystwie ziemniaków gotowanych w mundurkach lub pieczonych. Do gziku doskonale pasuje dojrzały pomidor. To doskonałe danie na wiosenne śniadanie, gzik łatwo można zapakować w pojemnik i wziąć do pracy jako pyszną i zdrową przekąskę. Twaróg dostarcza solidną porcję białka – niezbędnego dla zdrowia i zaspokojenia uczucia głodu na dłuższy czas. Jeśli chcecie dostarczyć sobie dodatkowo dziennej porcji witaminy C koniecznie dodajcie sporo pietruszki.