Sos borowikowy
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Sos borowikowy – kwintesencja jesieni czyli aromatyczny, delikatny i pyszny sos z borowików. jego sekretem jest długość smażenia grzybów – im krócej tym lepiej – grzyby powinny zachować swój kształt i być w sporych kawałkach – dzięki temu sos będzie jeszcze piękniej prezentował się na talerzu. Aby podkreślić smak grzybów warto na koniec skropić sos sokiem z cytryny i oprószyć go natką pietruszki. Sos idealny nie tylko do makaronu.
Sos borowikowy – składniki
- 3 garście dorodnych borowików (użyjcie też nóżek)
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz
- pietruszka (natka)
- sok z 1/4 cytryny
- śmietana 30% około 1/3 szklanki
- 2 łyżeczki masła do smażenia i odrobina oleju, żeby masło się nie paliło.
Sos borowikowy – przepis
- Borowiki delikatnie umyć i dokładnie osuszyć. Pokroić w sporą kostkę wraz z nóżkami – ja kroję grzyby w kawałki wielkości jajka przepiórczego.
- Cebulą posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na 1 łyżeczce masła i odrobinie oleju.
- Dodać prawdziwki, smażyć około 7 minut na średnim ogniu. Następnie dodać jeszcze jedną łyżeczkę masła – doskonale połączy i wzbogaci składniki sosu.
- Doprawić solidnie solą, pieprzem i (opcjonalnie odrobiną tymianku). Wymieszać.
- Następnie zalać śmietaną i gotować na małym ogniu około 2-3 minut. Dodać natkę pietruszki i sok z cytryny (opcjonalnie więcej pieprzu i soli).
Sos borowikowy jest idealnym dodatkiem do mięs, makaronu, placków ziemniaczanych czy kanapek. Delikatny, wyborny i niesamowicie aromatyczny – jeśli chcecie, żeby miał jeszcze więcej smaku możecie dodać kilka suszonych borowików.