Szybkie pączki bananowe

Czas przygotowania:

10 min.

Czas gotowania:

10 min.

Łączny czas:

20 min.

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

azjatycka

Deser bananowy według mistrza Gordona, to puszyste kuleczki z banana z odrobiną mąki, wiórków kokosowych, nutą limonki i cukru. Smakują jak z ekskluzywnej azjatyckiej knajpy. Puszystości bananowym pączkom nadaje proszek do pieczenia, mają chrupiącą skórkę i lekko ciągnący się środek. Są smażone w głębokim oleju. Oprószcie je cukrem pudrem i poczekajcie chwilę, aż przestygną bo można się nimi nieźle poparzyć. Przygotujecie ten deser w 15 minut i powalicie Waszych gości na kolana.

Szybkie i pyszne pączki bananowe – składniki

  • 3 dorodne banany (mogą mieć czarne plamy)
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • niecała, mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka z jednej limonki
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Szybkie pączki bananowe – przepis

  1. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, sól i cukier oraz skórkę z limonki czyli tak zwane suche składniki.
  2. Następnie dodać do nich dojrzałe banany, rozgniecione widelcem – połączyć dokładnie składniki.
  3. Wstawić mieszaninę do lodówki na około pół godziny.
  4. Rozgrzać olej i gdy będzie gotowy wrzucać delikatnie łyżką kawałki ciasta bananowego. Powinny zrumienić się na złoty, piękny kolor. Gotowe kulki odkładać na grubą warstwę ręcznika papierowego – dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
  5. Gotowe i rumiane kulki oprószyć cukrem pudrem i jeść szybko, póki są jeszcze ciepłe.

 

deser bananowy
Pączki bananowe
5/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *