Kurczak w sosie śmietanowym
Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
Łączny czas:
1 godz.
Ilość porcji:
4-6
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Kurczak w sosie śmietanowym do danie proste, tanie i niesamowicie pyszne, a jednocześnie sycące. Uwielbiam duszone kurczaka z tłuczonymi ziemniakami i mizerią. Bardzo ważne jest dokładne i solidne przyprawienie kurczaka jeszcze przed obsmażaniem – dzięki temu smak przypraw przejdzie do środka mięsa. Koniecznie użyjcie przypalonych „resztek” po smażeniu mięsa, są one idealną bazą sosu. Przygotowanie dania zajmuje mniej więcej godzinę – najlepsze są udka przekrojone na pół czyli pałki i podudzia.
Kurczak w sosie śmietanowym – składniki
- 7-8 kawałków kurczaka (pałek i podudzi)
- sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie lub tymianek, chilli, liście laurowe i ziele angielskie, słodka – czerwona papryka w proszku
- 1 ząbek czosnku lub szczypta suszonego
- kilka łyżek oleju do smażenia kurczaka
- szklanka białego wina (jako baza do sosu)
- 1 śmietana 18% małe opakowanie
- 2 łyżki mąki
- natka pietruszki
Kurczak w sosie śmietanowym – przepis
- Mięso umyć i dokładnie wysuszyć, doprawić solidnie solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i czerwoną papryką oraz chilli.
- Rozgrzać olej i smażyć kawałki kurczaka z każdej strony, aż zrumienią się na złoty kolor – chodzi o to, żeby zamknąć sok i cały smak mięsa w środku. Ja używam patelni ze stali nierdzewnej – bo uwielbiam odskrobywać przypalone kawałeczki mięsa, zalane winem:)
- Podsmażone kawałki przełożyć do garnka, a brudną patelnię zalać szklanką białego, wytrawnego wina – skrobać dno łyżką, żeby kawałeczki z dna zamieniły się w pyszny sos.
- Gdy wino trochę odparuje i wytworzy się sos – należy zalać nim mięso kurczaka, dolać wodę lub bulion z kurczaka tak, żeby mięso było przykryte do 2/3 i powoli dusić (można pod przykrywką). Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz przyprawy do smaku – sos ma być dość słony i aromatyczny.
- Po około 40 minutach powolnego gotowania należy zagęścić sos mąką wymieszaną ze śmietaną – podgrzać i cały czas mieszać – śmietana nie może się zwarzyć.
- Kurczaka oprószyć natką pietruszki, podawać z ziemniakami rozbitymi na puree i mizerią.