Ciasto czekoladowe bez mąki – wilgotne i pyszne
Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Łączny czas:
1 godz.
Ilość porcji:
12
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Ciasto czekoladowe bez mąki czyli idealny, delikatny, wilgotny brownie, któremu jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić zdjęcia, ponieważ znika w mgnieniu oka. Musicie uwierzyć mi na słowo, że jest piękny z tą jego lekko popękaną skórką, którą zwykle przykrywam solidną chmurą bitej śmietany. Przepadam za prostymi ciastami, których nie trzeba wypiekać w 8 turach i studzić 4 razy. To jedno z tych prostych, przyjemnych i szalenie smacznych ciast. Istny czekoladowy raj przed Wami – do przygotowania w około godzinę.
Ciasto czekoladowe bez mąki – składniki
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- szklanka drobnego cukru
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- kostka masła
- Opcjonalnie: 0,5 litra śmietany kremówki ubitej z kilkoma łyżkami cukry pudru – do położenia na ciasto.
Ciasto czekoladowe bez mąki – przepis
- Białka jajek należy ubić na sztywną masę.
- Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę – a la kogel mogel.
- Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej – ważne, żeby woda nie dotykała miski, w której rozpuszczacie masę czekoladową.
- Do lekko wystudzonej masy czekoladowej dodać żółtka z cukrem i dokładnie wymieszać.
- Na koniec delikatnie dodać do całości ubite białka.
- Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w 180 stopniach – do momentu, w którym skórka zrobi się lekko sucha i popękana – środek natomiast będzie miękki i wilgotny. Nie martwcie się, że ciasto delikatnie się zapadnie – taki jego urok. Stworzy się idealny krater na chmurę ubitej śmietany z odrobiną cukru pudru.