Zupa krem z warzyw
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 30 min
Ilość porcji:
6
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Zupa krem z warzyw korzeniowych czyli zdrowa, aromatyczna i niesłychanie smaczna zupa warzywna. Jadłam bardzo podobny krem w pewniej restauracji i się w nim zakochałam – nazajutrz udało mi się go całkiem nieźle powtórzyć w domu.
Sekretem jest spora ilość cebuli, która niesamowicie podkręca smak wszystkich innych warzyw. Dodałam też trochę imbiru i jak zwykle przesadziłam z chilli – ale wyszła pyszna.
Zupa krem z warzyw – składniki
- 2 duże cebule
- 1 spory por – tylko biała część
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie korzenie pietruszki
- 1/4 selera
- 2 ziemniaki
- 2 plastry imbiru
- szczypta chili
- kawałeczek trawy cytrynowej lub skórki z cytryny
- 2 łyżki klarowanego masła lub olej i zwykłe masło
- sól, pieprz, bulion około litra lub 2 kostki rosołowe + litr wody
- klika plastrów grillowanego boczku do przygotowania aromatycznego chrustu
Zupa krem z warzyw – przepis
- Cebulę i pora posiekać i zeszklić na łyżce klarowanego masła lub na oleju z dodatkiem masła.
- W tym czasie obrać włoszczyznę i ziemniaki i pokroić je w kostkę.
- Do zeszklonej cebuli z porem dodać drobno pokrojone warzywa i podsmażyć z kolejną łyżką masła.
- Na patelnię dodać posiekany imbir, kawałek trawy cytrynowej i chilli. Następnie zalać warzywa bulionem i gotować na małym ogniu.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie podostrzyć chilli.
- Warzywa zmiksować na gładki krem – jeśli będzie za gęsty dodać bulionu lub wody. Zupę można zabielić odrobiną 18% śmietany.
- Na patelni grillowej lub w piekarniku uprażyć kilka cienkich plastrów boczku – mają być ekstremalnie chrupiące – idealnie smakują z tą zupą.