Bacalhau – portugalska zapiekanka z dorszem

Czas przygotowania:

20 min.

Czas gotowania:

40 min

Łączny czas:

1 godz

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Portugalska

Portugalska zapiekanka  Bacalhau z dorszem w roli głównej. Najlepiej mieć suszonego dorsza, następnie należy wymoczyć mięso przez całą noc w wodzie. Później wystarczy już tylko podgotować dorsza w mleku i dodać do bardzo prostej ziemniaczanej zapiekanki z cebulą, śmietaną i odrobiną parmezanu.

Uwielbiam proste dania, które są jednocześnie oryginalne i smakują zupełnie inaczej niż do tego przywykliśmy.

Jeśli nie zdobędzie suszonego dorsza – użyjcie zwykłego – też będzie smacznie i zdrowo – tylko nie żałujcie soli.

Bacalhau, czyli portugalska zapiekanka z dorszem – składniki

  • 400 gramów suszonego dorsza (ewentualnie świeżego lub mrożonego)
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1,5 szklanki mleka – do podgotowania ryby
  • pół szklanki słodkiej śmietanki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • odrobina oleju do smażenia
  • tarty parmezan do posypania zapiekanki

Bacalhau – przepis na zapiekankę z dorszem:

  1. Dorsza rozmrozić jeśli oczywiście był mrożony 😉 Ja zostawiam mięso na całą noc w lodówce – dzięki temu powoli się odmraża zachowując doskonałą konsystencję. Suszonego namoczyć na całą noc w wodzie – należy kilka razy go przepłukać, a najlepiej zmienić wodę.
  2. Następnie mięso ryby gotować 15 minut w mleku.
  3. W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić je na kilkumilimetrowe plastry. Podgotować w lekko osolonej wodzie.
  4. Cebulę podsmażyć na oleju z jednym ząbkiem czosnku. Na patelnię przełożyć pokrojonego w kostkę dorsza – najlepiej delikatnie powybierać wcześniej ości.
  5. Po 5 minutach smażenia dodać na patelnie ziemniaki i pokrojoną w cienkie słupki marchew. Wymieszać całość, następnie podlać polową szklanki mleka i śmietanką.
  6. Doprawić solidnie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość posypać cienką warstwą parmezanu.
  7. Piec w otwartym naczyniu żaroodpornym około 40 minut.

bacalhau

3.7/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *