Tabbouleh – libańska sałatka z kuskusem, pietruszką i cytryną
Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Łączny czas:
20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Libańska
Tabbouleh czyli lekka, orzeźwiająca Libańska sałatka z kuskusem i natką pietruszki w roli głównej, całość obficie skropiona cytryną, a do tego soczyste pomidory, aromatyczna cebula, chrupiąca papryka czerwona i ogórek. Zaostrzyć smak można odrobiną czosnku. A jeśli lubicie miętę – koniecznie dodajcie garść jej świeżych liści do tego dania – będzie jeszcze świeższe. Sałatka libańska jest idealna na upalne dni – jest lekka, aromatyczna i pełna smaku.
Tabbouleh – składniki:
- filiżanka kaszy kuskus
- 2 pęczki natki pietruszki (tak tak – musi być sporo pietruchy)
- 1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany
- 1 duży pomidor bez gniazd nasiennych
- 1 świeży ogórek bez pestek
- 1 mała, czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
- chlust oliwy z oliwek
- opcjonalnie garść listków mięty
Libańska sałatka – przepis
- Kuskus zalać wrzątkiem – około 1 cm powyżej wysokości kaszy, przykryć naczynie z parzącą się kaszą na 5 minut, następnie posolić i dokładnie wymieszać.
- Pomidora sparzyć i pozbawić gniazd nasiennych, następnie pokroić w drobną kostkę.
- Ogórka obrać, wydłubać pestki i też pokroić na drobną kosteczkę.
- To samo uczynić z cebulą, papryką. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, następnie połączyć z kuskusem i doprawić solą, pieprzem, drobniutko posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą.
- Całość wymieszać z posiekaną pietruszką i miętą. Główny aromat tego dania to orzeźwiająca pietruszka z kwaśny, cytrynowym aromatem. Lekkie, delikatne i wspaniałe danie idealne na wiosnę czy upalne lato.